INTERNATIONALE TEXTIELWEDSTRIJD ‘WINDSTREKEN’

INTERNATIONALE TEXTIELWEDSTRIJD ‘WINDSTREKEN’

Voor de wedstrijd 'Windstreken' zijn 126 inzendingen binnengekomen, 40 van over de hele wereld en 86 van uit Nederland. De jury heeft 41 werkstukken geselecteerd voor de nu online expositie, 29 uit Nederland en 12 inzendingen wereldwijd.

De jury bestaande uit Nicole Roepers, kunsthistorica en conservator actuele kunst Museum De Lakenhal, Wilma Korenromp textielontwerper/ materiaalonderzoeker, docent en bestuurslid Stichting Vrienden van het TextielMuseum en Marjoke Staal, beeldend kunstenaar en docent onder meer in de opleiding Quilten Speciaal van het Quiltersgilde.

De jury is onder de indruk van de vele inzendingen en opvattingen van het niet heel gemakkelijk in te vullen thema ‘Windstreken’. De jury onderscheidt een grote diversiteit aan technieken en materiaalgebruik. Er is zowel monochroom als kleurrijk gewerkt.

De ingezonden werken zijn abstract, conceptueel of verhalend; echt experimenteel werk was echter ver te zoeken. Dit is slechts een constatering en heeft geen invloed gehad op de waardering van de werken.

Wel viel de jury op dat aan de eigen kracht van het textiele kunstwerk soms afbreuk werd gedaan door de wijze van presentatie. Met name de keuze het werk in een lijst, achter glas of op een harde ondergrond te plaatsen leidde tot discussie: te krap in de lijst geplaatst, slechte kleur- of materiaal combinaties, of simpelweg te veel aandacht opeisend ten opzichte van het textiele kunstwerk zelf.

Overall geeft de selectie van het genomineerde werk een breed beeld van het werken met textiel en textiele technieken’.

PRIJSWINNAARS

De jury heeft drie prijzen toegekend en een juryrapport van de prijswinnende werken geschreven.’ Zij feliciteert de kunstenaars van harte met hun prijs!

1e PRIJS

‘Atlas der streekdrachten’ van Attje Oosterhuis uit Ravenswoud

‘Het thema is opgepakt in de vorm van een leporello. Het werk is rijk aan beeld, tekst en historisch onderzoek en laat een mooie gelaagdheid zien. De atlas is een doordacht concept waarin alle windstreken van Nederland opgenomen zijn. Er is goed nagedacht over de 2-zijdigheid van het leporello, fraai zijn de teksten op de haast transparant afgedrukte kaarten. Het ritme en het kleurgebruik van de kaarten is sterk. Het geheel is mooi uitgevoerd.’

2e PRIJS

‘Around the world’ van Hanneke Reinalda uit Abu Dhabi

‘Het werk laat de relatie tussen aarde, mens en vervoer zien. Het thema is duidelijk verbeeld. Subtiele verftechnieken en het bijna onzichtbare borduurwerk  geven het geheel samen met de raadselachtige figuren een bijzondere uitstraling. De traditionele manier van werken heeft een geheel eigen karakter gekregen.’

3e PRIJS

‘Vluchteling winter 1945’ door Ursula Adams uit Ede

‘Het werk laat een krachtig beeld zien, maar is ook mysterieus van sfeer. Het materiaalgebruik is subtiel en laat een toevallige losheid zien. Het componeren met de silhouetten, het contrast en de gelaagdheid maken dit werk tot een mooi geheel.

PUBLIEKSPRIJS

Naast de drie juryprijzen kan het Publiek de Publieksprijs bepalen. Vul daarvoor het formulier in, dit kan tot 1 december 2021. Eind december wordt bekend gemaakt welke inzending uitverkoren is door het publiek.


STIDOC

Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum bundelt kennis over historische en hedendaagse textiel en textielkunst

VOLG ONS

icon instagram vrijstaand facebookicon icon twitter scherp blog icoon This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

WILT U ONS STEUNEN?

Gebruik de QR code of maak uw bijdrage over naar:
STIDOC, NL37 INGB 0005 3681 10

ontwerp en webdesign: zand en parels